Séta az Alta Via dei Monti Liguri-ban, Olaszország

94

Olaszországnak számos hosszú távolsági útja van, és bár az Alta Via dei Monti Liguri-t több mint 30 évvel ezelőtt hozták létre, a régión kívül szinte ismeretlen.

A 430 km-es Alta Via nyomvonal Liguria-t keresztezi nyugatról keletre, a parti feletti hegyek mentén, Ventimiglia-ban kezdve és Ceparana-ban végződik.

Van némi zavart, mert vannak más Alta Via utak Olaszországban, nevezetesen a Dolomitokban. Ez minden bizonnyal több elismerést érdemel, amikor megnézi Liguria teljes hosszát.

A 44 szakaszát gyalogosan és hegyi kerékpárral is megteheti, bár ez több, mint 100 km-rel hosszabb. Áthalad a Ligur-Alpokon és az Apenninek partjainál, de a magas földön 1000 méter körül marad. Ennek eredményeként bár bárhol megfordul a tenger, soha nem leszel elég közel ahhoz, hogy úszhasson.

Ez nem nehéz túrázás, inkább kellemes séta, és a nyomvonal mentén több mint 100 vendégszálló gondoskodik arról, hogy minden este mindig legyen valahol. Némelyikük rövid távolságra van az útvonalon, de felveszi Önt, és akár át is hozhatja poggyászát. Ha bajba kerül vagy információra van szüksége, van egy 24 órás segélyvonal. Az élelmiszer bőséges és rusztikus, ám, mint mindig Olaszországban, rendkívül kielégítő.

Néhány napom van szabad Genovában, tehát úgy dönt, hogy két szakaszt tegyek a város nyugatra.

1. NAP:

Prato Rotondo - Monte Beigua - Passo del Faiallo

Én egy éjszakát Albergo Monte Cuccóban, Alberolában töltöttem, ahol egy finom vacsora felkészít a következő nap sétálására. Az eső már reggel tisztult, de erős hideg szél van.

A nap megjelenést mutat, és a fény lenyűgöző. Feljutok a kiindulási pontomhoz, a Prato Rotondo-hoz, a Beigua Regionális Nemzeti Parkba. Rám a parton helyezkednek el Cogoleto és Arenzano falvak, és egy enyhe mászás van a Frattin-csúcstalálkozóra 1145 méterre. Nincsenek fák itt, tehát a kilátás óriási, a távoli Genova jelenik meg.

Kihúzódnak a tavaszi virágok, köztük a ritka Bertoloni ibolya, csak ebben a régióban. Ez könnyű séta a dicsőséges tengerre néző kilátásokkal, és a távolban megjelenő Genova.

2. nap:

Passo del Turchino - Colle Gandolfi - Praglia Colla - Prato Persegin - Gorzente-tavak - Passo della Bocchetta

Éjjel éjszakázom a B&B Le Giutte-ban, és másnap reggel kint van a nap, és a szél enyhe. A Passo del Turchino-nál kezdtem 532 méteren kissé megcsalni, mivel hiányzik a három órás sétára Passo del Faiallo-tól.

A szennyeződés kezdetben sík az erdőn, de aztán meglehetősen meredeken felmegy a Colle Gandolfi felé. Most a Capanne di Marcarolo Természeti Regionális Park szélén vagyok, és távolban, nyugatra látom a hóval borított Alpokat

Folytatom a hegygerincet, fokozatosan leereszkedve egy aszfaltútra, amelyet egy rövid távolságra haladok, mielőtt elindulnék az erdőn átmenni, Passo Mezzano-ig 1063 m-re.

Az én alattom látom a Laghi del Gorzente-t, a három tavat, amely vízépítés céljából épült Genova számára. A part felé nézve látom a Monte Figogna tetején található Nostra Signora della Guardia szentélyt.

Nostra Signora della Guardia