Készítsen olyan fényképeket, amelyek ugyanolyan jól néznek ki, mint a kerted

102

Van valami az éteres térről a virágzó cseresznyefa alatt. A kertészkedés sok öröméhez hasonlóan ez egy olyan érzés, amely évente csak néhány napig tart, majd eltűnik. De van mód arra, hogy megragadja azt a szépséget és hatalmat, amely jön és megy a legkorábbi cseresznyevirágokkal és az őszi utolsó arany levelekkel: fényképezés. Segít megőrizni a szeretett szépséget - és megoszthatja azt barátaival -, és új módszereket kínál a kertjének megtekintéséhez és szeretéséhez.

A fotózás alapjainak megértésével lenyűgöző fényképeket készíthet kertjéről. Ne feledje, hogy a kertészeti fényképezés nem csupán a kertekről szól; a fényről szól. A „fényképezés” szó azt jelenti, hogy fényesen írunk, és a legmegfelelőbb fény megtalálása a kert megjelenítéséhez a kulcs a gyönyörű képek készítéséhez.

Nézze meg, mit lát a kamera

A legfontosabb dolog, amelyre emlékezni kell, ha fényképezés előtt alaposan nézze át a keresőt. Tanulja meg látni, mit lát a kamera. Ne csak látja, amit látni akar; nézd meg mi valójában ott van. Ahelyett, hogy a képnek a kívánt részére összpontosítana, tudatosan keressen mindent, amiben nem szeretné a jelenetben lenni. Van-e telefonkábel a keret tetején? A kép elemei zavaró módon ütköznek egymással? (Klasszikus példa a fa fejeire, amelyek gondatlan portréként nőnek ki a fejéből.)

Ezen kompozíciós problémák közül sokat könnyű megoldani. Néhány hüvelyk balra vagy jobbra lépés, a fényképezőgép felfelé vagy lefelé döntése, vagy a látópontjának a talajhoz közelebb történő leengedése kiküszöböli a nem kívánt elemeket. A beállítások elvégzése után vizsgálja meg ismét a keretet, szélektől szélig és saroktól sarokig. A zavaró részleteket később kivághatja a nyomtatásból, de a kivágásra csak az utolsó megoldásként kell támaszkodnia.

A digitális fényképezőgépek azonnali visszajelzést adnak, amely segíthet a kívánt fénykép elkészítésében. Ahelyett, hogy arra várna, hogy a képek visszatérjenek a laboratóriumból, láthatja azokat teljes méretben, amint feltölti őket a számítógépére. Még azok a profi fotósok is, akik továbbra is a filmet részesítik előnyben a késztermékkel, gyakran digitális fényképezőgépekre támaszkodnak a képeik előnézeteként.

Ha nehezen tud ellenállni a lövöldözésnek, helyezze a fényképezőgépet állványra. A fényképezőgép hosszú expozíción keresztüli stabilizálása mellett az állvány arra készteti a figyelmesebb komponálást, hogy megkönnyítse a keret elgondolkodását a fényképezés előtt.

Nyilvánvaló, hogy a fényképezés nem csupán a nem kívánt részletek megszabadulásának kérdése. A kép elemeinek gondos elrendezésével megbizonyosodhat arról, hogy az emberek pontosan azt látják, amit látni akarnak. A szem hajlamos az egymással egybevágó vonalak követésére, és a fénykép legfényesebb színeihez és legvilágosabb elemeihez vonzza. Egy kis fényfény egy virágon egy fa árnyékában felhívja a figyelmet a virágra; egy fényes piros locsolókanna a háttérben, vagy egy kis fényes égvilágítás a kép sarkában elvonja a szemet.

Azt kapod amit látsz

Az ég fényes foltja és a fehér ház (bal oldali fotó) elvonja a figyelmet. A szoros szűkítés révén kiküszöbölik a zavaró képességeket, így a kert a show csillagává válik.

Az erős fény nem a legjobb fény

A fényes, napos kert az egyik legdrágább hely a fényképezéshez. A szemed sokkal nagyobb fényszórót láthat a fényestől a sötétig, mint a film vagy a digitális kép képes rögzíteni anélkül, hogy elveszítené valamit a legfényesebb fényekben vagy a legsötétebb árnyékokban. Ez az oka annak, hogy egy napsütéses napon délben készített fényképek intenzív színeket hagynak kimosni, az árnyékok pedig sötétek és zavarosak. Ehelyett fényképezzen egy borús napon, amikor a felhők jó munkát végeznek a fény szórásában. A közvetlen napfény kemény kontrasztú képeket is készít. Reggel és este a fény hosszabbnak látszik, és úgy tűnik, hogy simogat, bármi is érinti.

A nagyszerű képek készítésének másik kulcsa a fényképezőgép működésének megértése. Tényleg fizet, ha elolvassa a kézikönyvet. Az egyszerű point-and-shoot fényképezőgépnek, amelyet néha használok, több tucat fókusz- és expozíciós módja van, amelyek lehetővé teszik a környezeti (vagy természetes) fény és a vaku különféle kombinációinak használatát. Például, ha nem tudom megakadályozni, hogy egy napsütéses napon fényképezzen, a „kitöltő vaku” üzemmód elkészíti a vakut, hogy éppen annyira kitöltse az árnyékokat, hogy ne kerüljenek feketévé a fotón. Néha azt gondolom, hogy egy kis kamera okosabb nálam, de nem lenne képes a trükköire, ha én nem nyomnám meg a gombokat a megfelelő sorrendben.

A megvilágítás segíthet kiemelni a téma legjobb elemeit. A szögletes fény a virágok és a lombozat textúrájának részleteit hozza ki. Egy fény a sötét háttér előtt látható fényben előbukkan az oldalról. Az egyik trükk a régi hollywoodi filmekben látható fényképezés utánozása. Gyakran a vezető embert (olvassa el: egy masszív kaktusz) merész árnyékokkal, míg a vezető hölgyet (egyetlen rózsa) lágy, gyengéd fénnyel világítsák meg. Egy másik tipp a hollywoodi aranykorból: a fekete-fehér képek időtlen eleganciát mutatnak. Készítsen egy tekercset a Kodak Portra 400 BW vagy Ilford XP2 filmjéről, és nézd meg magad.