Növények személyiséggel

168

A kerttervezés sokkal több, mint a helyszínhez megfelelő növények kiválasztása és a jól előkészített talajban való megfelelő elhelyezés. Arról szól, hogy olyan energiát vagy hangulatot kell létrehozni, amely miatt a tulajdonos vagy a látogató kényelmesen érzi magát és kapcsolódik a környezethez. Kerttervezőként ennek egyik módja az, ha a növényeket személyiségük alapján választjuk meg, nem csupán annak alapján, hogy napfényben vagy árnyékban nőnek-e. Úgy gondolom, hogy az a viselkedés, amelyet a sírásos formáikban vagy egyenetlen levelekben ábrázolnak. Ha megnézed a növényeket az általuk közvetített személyiség szempontjából, összeegyeztetheted őket azzal, hogy a szabadtéri terekben hogyan szeretnél érezni. Előfordulhat például, hogy nyugodtnak és szerénynek érzi magát a hálószobás kertben, ám vidám és energiás a szocialistabb kertjében.

A kertben való érzés azonosítása és az érzés testreszabása kritikus, mivel az, ami egy adott ember számára különleges hangulatot teremthet, más emberben más hangulatot válthat ki. Hűvös, nyugtató hely lehet az egyik számára a zöld gyep, a másiknak a nagy fa megértése. A növényi személyiségek leghatékonyabb felhasználása személyes asszociációkat vált ki, és emellett „meleg és homályos” érzést ad.

Ugyanúgy, ahogyan a különféle kerti hangulatok kiválthatják, személyenként változik, ugyanúgy, ahogyan értelmezzük és meghatározzuk a növényi személyiségeket. Ha közelebbről megnézed, akkor pontosan megmutathatod azokat a vonásokat, amelyek személyiséget vagy kívánt hatást eredményeznek. Bizonyos tulajdonságok, mint például egy merev testtartás, finom illat vagy színes külső megjelenés, befolyásolhatják a növény személyiségét. Miután elkezdte felismerni ezeket a markereket, választhat olyan növényeket, amelyek személyisége nyugodt, élénk, vagy bármi köztük van. Vessen egy pillantást öt személyiségre, amelyeket rendszeresen használunk hangulat beállításához és a kerti terek személyre szabásához.

Sok kertész számára a helyük egy menekülési és kikapcsolódási hely. Az érzés fokozásának egyik legjobb módja a „nyugodt” növények bevezetése, amelyek laza, kecses megjelenéssel rendelkeznek, és amelyek nem zavaróak vagy rettenetesen részletesek. Szeretnék emlékeztetni minket arra, hogy tegye le a metszőgépet vagy zárja be a laptopot, és élvezze az élet egyszerű örömeit. A leginkább nyugodt növények alacsony karbantartást igényelnek, hogy ne érezzük magunkat, hogy minden alkalommal fel kell kelnünk és tennünk kell valamit, amikor ránézünk.

A nyugodt növények jellemzően ívelt szárokkal és nyitott, elágazó szerkezettel rendelkeznek. Leveleik gyakran simaak vagy egyszerű formájúak, karcsú szélekkel, amelyek egy általános lefelé mutató mintázat részét képezik, amely a talajhoz vezet, és emlékezteti bennünket, hogy jöjjön le és pihenjen. Nem mutatnak éles vagy visszatartó színváltozást. Mindig bónusz, ha virágai olyan illatot bocsátanak ki, amely aromaterápiás hatást biztosít. A főleg nyugodt növények keveréke gyakran örvendetes kiegészítés a hálószobák, dolgozók vagy étkezők közelében fekvő magánkerteknek.

A karizmatikus növények a tökéletes kerti üdvözlők

A karizmatikus növények robosztus, feltűnő szokásaikkal ütik a kertet a földről felfelé. Felszólítják a figyelmet, és kiadós hangulatot keltenek az életre. Szokásuk nem teljesen merev; ehelyett rugalmas és hajlandó táncolni szél széllökésével. A levél formája és színe meglehetõsen változatos, de mindig serkentenie kell a szemet. Ezeknek a drágaköveknek a virágzása fényes és kifelé néz; közvetlenül rád néznek, mintha azt mondanák: „Gyere és játssz velem!” A karizmatikusok tökéletes kerti üdvözlőket készítenek a ház belépési pontjain vagy a kültéri területeken. Ezek a sütemények a jegesedés a gyermekek által gyakran használt területeken, és élénk energiát jelentenek a teraszok medencéjéhez vagy más társadalmi környezethez, különösen, ha tömegekben használhatja őket.