Feltárja Girona és környéke, Katalónia, Spanyolország

153

Barcelona Katalónia legnagyobb és leghíresebb városa, és én már élveztem a múltbeli felfedezést. Ezúttal felveszek egy autót a repülőtérről, megkerüljük a központot, és észak felé haladunk az autópályán. Kísértésemre állnak a felváltások a Costa Brava felé és az olyan üdülőhelyekhez, mint a Tossa de Mar, de első állomásom egy másik kulturális város lesz.

A rómaiak a Kr. E. Században érkeztek Gironába és Gerunda nevű erődöt építettek a Róma és Spanyolország déli felé vezető úton. Később Visigoths, Moors és Charlemagne hagyták nyomot. Az óváros az Onyar folyó felett található meredek dombon helyezkedik el, később a síkság másik oldalán szétszórva.

A festői házak sorát a jellegzetes pasztell árnyalatokkal festett folyó vonzza, és a hidakról nyíló kilátást a székesegyház uralja, amelyet eredetileg a maurokok mecsetként építettek, és 86 lépcsős repüléssel megközelítették. A középkori negyed minden macskaköves utca, árnyékos terek és erkélyes házak.

Érdemes megnézni az arab fürdőket, amelyek a legjobban megőrzött spanyolok, és amelyek több szobával rendelkeznek, saját medencével. Itt van a hidegvízi frigidarium, központi oszlopot támasztó oszlopokkal, a melegebb tepidariummal és a gőzkaldariummal, amelyet az alatt forró lángok melegítenek. Volt egyszer egy nagy zsidó jelenlét, több mint 500 éve a tanulás központja, amelyet a közeli zsidó történeti múzeumban dokumentáltak.

A rómaiak építették az első városfalakat, amelyeket kiterjesztették és újjáépítettek III. Péter uralkodása alatt, a 14. század második felében. Sétálhat a hosszukon, és felkapaszkodhat a kilátótornyokra, hogy kilátást nyújtson Gironára és a környező vidékre. A hallgatók támogatják az élénk éjszakai életet, és a folyó ellentétes oldalán élénk éttermek és bárok találhatók.

Besalú

Körülbelül 40 perces autóútra északra található Besalú város, amelynek legmeglepőbb látványossága a Fluvià folyót átívelő középkori híd, hét boltív és két torony között. Középpontjában a kapuház, ahol autópályadíjakat gyűjtöttek, vagyonának fő forrása.

Az utcák, amikor belépsz a városba, a zsidó negyed volt, és a fennmaradt Miqvé tisztítófürdők a 12. századból származtak. A furcsa Micromundi Miniatűr Múzeumnak a főterén a üzletberendezések választéka a 12. skálára csökkent, de ahhoz, hogy az Eiffel-torony mákon ülő legyen, nagyítóra van szüksége.

Peratallada

A part felé kelet felé haladva megállom a középkori fallal körülvett Peratallada falut. Szűk utcáinak és kőházainak tökéletesen megőrződtek, és a kastély 1065-ből származik. Most egy szálloda, és vannak más helyek is, amelyek bérelnek szobákat, valamint számos kávézót, éttermet és bárt. Amikor a tömeg elhagyta, úgy néz ki, mint egy elhagyatott filmkészlet - nem meglepő, hogy itt forgatták Robin Hoodot: a Tolvajok hercegét.

Llafranc és Calella de Palafrugell

A Costa Brava ezen szakaszán található halászati falvak csoportja, és noha a halászat már régóta megszűnt, továbbra is megőrzik eredeti jellegük nagy részét, amelyet a nem megfelelő fejlesztés érintetlenül hagyott. A Llafranc az első kikötőm, és miután a poggyászomat a tengerparti szálloda előtt leraktam, gyorsan átmegyek a homokos strandon.

A tenger feletti hegyoldalon található a Sant Sebastià de la Guarda régészeti lelőhelye, a 19. századi világítótorony mellett. Az őslakos ibériek laktak itt a Kr. E. 6. és 1. század között, és kör alakú kunyhókból és kemencéből nyomokat készíthet. Az ókori görögökkel folytattak kereskedelmet, de sajnos a rómaiak érkezése megrontotta a halálukat. A 15. századi őrtorony, amelyet kalóz támadások figyelmeztetésére építettek, a régió történelmével foglalkozó múzeummal rendelkezik, és természetesen lenyűgöző kilátással rendelkezik a tengerre.

Egy erre a célra kialakított tengerparti út vezet végig ennek a partnak a hosszúságában, és egy húsz perces séta a sziklák felett elvisz Calella de Palafrugell vonzó falujába. A turisztikai iroda a Sa Perola épületben található, ahol a halászok egyszer festették hálójukat, és itt található egy kis múzeum. Még mindig vannak hajók a tengerparton, de ezek többsége a barcelonai gyászosoké. A hagyományokat azonban továbbra is életben tartják, és minden júliusban a Cantada d’havaneres fesztiválon továbbra is hallhatják a hagyományos dalokat.

A part menti ösvényen tovább vezet a Cap Roig Botanikus Kertéhez, húsz hold kaktusz, cserjék és mediterrán erdő felé. 1927-ben a fehér orosz emigráns, Nicolai Woevodsky és angol arisztokrata felesége, Dorothy Webster telepedett le ide a csődbe ment szőlőskertes tulajdonosoktól vásárolt földterületre. Töltötték a világ minden tájáról származó növényfajokkal és szobordarabokkal.

Megkezdték a saját kastélyuk építését is, de a pénzügyek javultak belőlük, és a bankok vették át az 1960-as években. Sikerült befejezni és itt éltek, amíg meg nem halnak és el nem temetik a talajon. A csodálatos környezet egy nagyszabású nyári zenei fesztivál helyszíne, ahol olyan nagy fellépések vannak, mint Sting és Bob Dylan, valamint a helyi művészek.

Palafrugell

Néhány mérföld a szárazföldön található Palafrugell, egy csinos város élénk vasárnapi piaccal. Itt számos helyi termék található, beleértve parafaból készült kézműves termékeket. A város egykor Spanyolország egyik legnagyobb termelője volt, ám az ipar szinte eltűnt. A Can Mario parafagyár egy részét lenyűgöző parafa múzeummá alakították, amely az itt dolgozók igényeinek felel meg.