Fedezze fel Ausztria borútjait

120

„Képzelje el a zenekar harmóniáját, és egyetlen hangszer sem hallható a másik felett, és erre törekszünk a Weiner Gemischter Satz borral” - mondja Fritz Wieninger a pincészetéből, az osztrák főváros álmos szélén.

Az osztrák borászok nagyon szenvedélyes fajta. Ezek a borkészítők új generációja, akik kiváló minőségű termékeket gyártanak. Képviselték Niederosterriech (Alsó-Ausztria) négy fő borrégiójában; Burgenland; Steiermark (Stájerország) és Bécs.

Metaforikus karral az ország keleti vállának köré téve ezeket a régiókat nagyon változatos tájak, mikroklímák és kiemelkedő szőlőfajták határozzák meg, például a Grüner Veltliner aláírás, Ausztria domináns szőlője, amelyet restauratorok és sommelierek tisztelnek.

Ezzel a hírnévvel egy új, „terroir” turisták hulláma érkezik, készen áll arra, hogy felfedezzék a keltákra és a rómaiakra nyúló bortörténetet, de Ausztria szőlőfajtáinak, termelőinek és pincészeteinek a változatosságát is felkutatják.

Bécs - borászati főváros

Körülbelül 700 hektár szőlőültetvényekkel Bécs az egyetlen fő borászati főváros a világon, amelynek szőlőültetvényei mind a város határain belül vannak. A bécsi borászok, például a Weininger és a Mayer am Pfarrplatz keverik a hagyományt az innovációval, és ami a legfontosabb: a szőlőfajták, hogy a főváros meghatározó keverékét képezzék - a Weiner Gemischter Satz (DAC) - egy olyan bor, amelynek világszerte kiemelkedő szerepe van. A DAC egy oltalom alatt álló eredetmegjelölés, amelyet egy adott régióban őshonos regionális szőlőből előállított bornak kapnak.

A Wachau-völgy - az UNESCO világörökség része

A kínos Duna számos szőlőt táplál, táplál és átjut, de csónakkal vagy kerékpárral is könnyű elmenekülni Bécsből, ez egy kellemes módja annak, hogy belemerüljön Ausztria borkultúrájába.

gugler GmbH auf der schön 2 3390 Melk [email protected] tel 0043-2752-50050-28 fax: 0043-2752-50050-16 isdn 0043-2752-500-12

Bécs szomszédos borvidékei változatos szőlőművelési tapasztalatokat kínálnak, amelyeket a változó tájak és éghajlat vezet; nem több, mint a Wachau-völgy, amely az UNESCO világörökségi helyszíne 2000 óta, a közeli Kamptal és Kremstal régiók mellett, amelyek mindegyike régi világ varázsa. Csak egy órás autóútra fekszik Bécstől, a meredek oldalsó völgy Spitz-től Loibenig 21 mérföldre húzódik, és számtalan mikroklímát teremt a kígyózó és a Duna nagy folyójának minden egyes fordulóján, amelyen folyamatos turistaforgalom folyik.

A fő termelő itt a Domäne Wachau, a Dürnstein faluban található pincészet, amely mindössze 200 lakosnak ad otthont, ugyanakkor egy szövetkezet 250 vintnercsaládot képvisel, évente mintegy 2,5 m palackot gyártva. A Kellerberg szőlő egy terasz mozaikján emelkedik fel a pincészet mögött, amely híres Reislings és Grüner Veltliners gyártásáról. A betakarítást csak kézzel lehet elvégezni, de a nehéz feladatokat ellátók drámai kilátásokkal jutalmazzák a völgyet.

Közvetlenül lent a modern pincészet a 17. század elején épült „barokk pincepalota” mellett áll, miközben magasan mindkettő a Dürnstein kastély romjai, amelyben az Oroszlánszívű Richardot fogságban tartották 1192-ben. Rézkarcok és freskók körözik az impozáns szobákat. A lépcsők alatt egy 1 km-es föld alatti pinceháló szőlőből borra fordul, tükrözve az egyedülálló Wachau-völgy terroirját.

A tölgyfahordók sorozata mellett büszkén áll fel a Leopold Figl nagykövet mellszobra. Rendszeres látogatóként szolgált a pincében azon tárgyalások során, amelyek a második világháború utáni független Ausztria helyreállításáról szóló állami szerződéshez vezettek. A pince kísérleti játszótérként további meglepetéseket is felkínál, és egy folyosóval a Backstage boroknak szentelték őket, amelyek a „Betontojásban” elkészített Grüner Veltliner új stílusait fedezik fel, és még egy kézzel faragott gránit hordót is tartalmaznak.

A Wagrami Wachau-völgytől rövid távolságra északkeletre fekvő Fritz Salomon pincészet a 12. század eleje óta bor- és szőlőműveléssel rendelkezik az Oberstockstall történelmi kastélyában. A Salomon család a birtokot az elmúlt 150 évben birtokolta és szőlőjét Wagram néhány legrégebbi szőlőterületén termesztik, a biodinamikai elvek szerint. Az ősi pince különféle szőlőfajtákat termel, a Grüner-től a Reisling-től a Cabernet Sauvignon -ig és a Pinot Noir-ig.

Bor és építészet

Alsó-Ausztria Kamptal régiójának központjában, a festői Langenlois város szélén található a Loisium - a borvilága - látogatóközpont, vinotheque (borbolt) és múzeum. Teljesen magával ragadó borélmény, amely a kóstolást a túrákkal ötvözi, és Steven Holl építész által tervezett modernista kockaszerű szerkezetben található. Az épület acél burkolata tükrözi a napfényt és a Kamptal régiók rendszeres meleg napjait és hűvös éjszakáit, amelyek szépen kiegyensúlyozott fehérborokat állítanak elő.

A borközpont geometriai vonalai ügyesen követik a finom szőlősorokat, enyhén délre lejtőn a város történelmi háztetői és a templomtorony felé. Ugyancsak a föld alatti borpincék irányába mutat, amelyek alagútjai mintegy 900 éve nyúlnak vissza, és elmondják a borász életét a régebbi korszak életéről, valamint a bor és a pezsgő modern gyártásáról.

Egy másik neves bordinasztia a világszerte ismert Esterházy-ház, egy olyan bortermelő, amelynek modernista pincészete tiszta kilátással rendelkezik a 17. századra épült Esterházy-palotára, amely a családi örökség és a jövő közötti kapcsolat. Közvetlen jövőjük a Leithaberg dombvidékén helyezkedik el, egy új, déli fekvésű szőlőskerttel, amely Chardonnay előállítására készül.

Ausztria borújítói

A természetes borok népszerűsége egyre növekszik, és Ausztria termel a legjobbak közül. A burgenlandi Meinklang pincészet 2001 óta foglalkozik a biodinamikus bortermeléssel, felvetve az ökológiai gazdálkodási folyamatok, a borkészítés közötti szoros kapcsolatot, és szorosan megforgatva tartja ezt a szoros termelési kört. Ez magában foglalja a tehénszarvak friss trágyával való feltöltését és a természetes műtrágya alapjának felhasználását, valamint a kozmikus naptár betartását.

Niklas Peltzer (Meinklang pincészet) szerint „a mesterséges élesztők és a mesterséges erjesztés megöli az eredeti terroirt”, és Meinklang etoszusa az, hogy a boroknak „őszinteséget és hitelességet adjunk a kézműves termék elkészítéséhez” kémiai manipuláció nélkül.

A Weinviertel régió nyugati részén található Gruber Röschitz borászat (Ausztria legnagyobb bortermelő területe) testvérek három triója tulajdonában van és üzemelteti. Fiatalok, ambiciózusok és büszkék családjuk a 200 éve nyúló agrárgyökereire és az 1950-es évek óta folytatott borművelésre. Ewald Gruber, a testvérek idősebb testvére határozottan hiszi a bor biogazdálkodását; "A bort a szőlőben kell készíteni, nem pedig a pincében" - mondja az egészséges talajra és a szőlőre mutatva.

Az osztrák borvidékek oly sok családi tulajdonban lévő birtokból állnak, amelyek továbbra is az őseket, a hagyományokat és a természetet ölelik fel. És talán a Pulker Heurigerje a Rührsdorfban, egy szerény út menti borozóban, mindent magába foglal. Látványos látványos meghajtó után a Duna déli partja mentén a látogatók és a helyiek megállhatnak egy kiadós gazda stílusos ebédje a zamatos sertésborda pattogatásával, amelyet egy Staubiger borral lemostak; szűrt füstös fehérbor, amely tökéletesen illeszkedik az ételhez, a rusztikus hangulathoz és az osztrák szőlőskerthez.